Articolul lunii iulie! Petre Angelo Andi-munca și perseverența lipsite de limite

19.07.2020 17:07

După cum v-am obișnuit, în fiecare lună am ales să prezentăm viața unor olimpici la geografie. Astfel, iulie vine cu povestea unui tȃnăr din județul Dȃmbovița, Petre Angelo Andi. Acesta a obținut medalia de argint la Olimpiada Internațională pentru Europa Centrală de Sud și Sud-Est și este student în cadrul Facultății de Geografie, din București, studiile preuniversitare realizȃndu-le acasă, în Tȃrgoviște.

 

Pasiunea pentru Geografie descoperită cu ajutorul cadrului didactic

Studiile gimnaziale le-am efectuat la Școala Gimnazială „CORESI” Târgoviște. Voi dezvolta mai mult acest subiect, deoarece pasiunea mea pentru geografie își are rădăcinile în această perioadă din viața mea. În școala primară eram considerat un elev mediu, deoarece eu nu am excelat niciodată la celebrele concursuri de matematică sau limba română. Schimbarea avea să vină în clasa a V-a, când am întâlnit omul care mi-a arătat pentru prima dată ce înseamnă succesul. Este vorba despre doamna profesor Cătălina Homeghiu. Visul meu a fost tot timpul să fac liceul la Colegiul Național „Ienăchiță Văcărescu”, lucru care s-a și întâmplat, urmând aici un profil uman, specializarea filologie bilingv-engleză. Aici este locul unde l-am întâlnit pe al doilea profesor al meu, Valentin Stancu, care m-a modelat și a crezut în mine și alături de care am atins cele mai înalte trepte ale podiumului. Alegerea de a urma studiile Facultății de Geografie ale Universității din București nu a fost o surpriză pentru nimeni, dar adevărul este că a fost o alegere spontană pe care am luat-o în luna mai 2019, odată cu calificarea la Olimpiada Internațională pentru Europa Centrală de Sud și Sud-Est, atunci când mi-am confirmat că geografia este calea.

Rezultate de excepție la toate Olimpiadele Naționale de Geografie

Legat de performanțele de la ONG, pot spune că parcursul meu a fost o ambiție fără limite. În clasa a a VIII-a, la Cluj Napoca, am avut un rezultat la care nici măcar nu visam vreodată și anume locul cinci pe țară. În clasa a IX-a, la Sibiu, aveam ca obiectiv să îmbunătățesc rezultatul de anul trecut, lucru pe care l-am și făcut, clasându-mă pe locul al doilea. Din nou, o bucurie fără margini, însă tot nu m-am putut bucura pe deplin. Un defect sau o calitate pe care o posed este faptul că nu mă mulțumesc cu ce am, mereu trebuie să îmbunătățesc, mereu vreau mai mult, indiferent de cât de multă muncă trebuie să depun. Așa că, obiectivul acum era să mă clasez pe prima treaptă a podiumului. La Oradea, în 2017, miza era atât de mare, materia era atât de frumoasă, iar dorința mea era și mai mare. După afișarea rezultatelor de la proba teoretică eram clasat pe locul doi 1, dar în urma probei practice am urcat pe locul întȃi,  la egalitate cu buna mea prietenă Bianca Solomon. Așadar, îmi atinsesem obiectivul, dar tot nu mi-a fost de ajuns. Am vrut mai mult, am vrut o etapă internațională. Ȋn 2018, la Brăila, m-am clasat pe locul patru. Ȋn 2019, la Târgu Mureș, am venit atât de relaxat și calm, fiindcă era ultimul meu an, deoarece nu mai voiam să demonstrez nimic, așa că presiunea era mult mai mică, motiv pentru care m-am clasat pe podium, pe locul doi.

ONG 2019-o încununare a muncii asidue 

ONG 2019 a fost pentru mine momentul maxim de glorie, pot spune că am terminat drumul olimpiadei în cel mai frumos mod cu putință. Eu, în clasa a XII-a, eram decis să nu urmez cariera geografică. Ȋmi doream să aplic la o facultate din cadrul Academiei de Studii Economice, deoarece la ONG Brăila am trăit o oarecare dezamăgire și voiam să dau o pată de culoare carierei mele. Astfel că, pentru ONG 2019 m-am pregătit temeinic, însă nu am mai pus presiune pe mine, motiv pentru care am avut un rezultat foarte bun. Când m-am înscris la proba de baraj de la ONG 2019, am făcut-o doar pentru experiență, deoarece nu mă așteptam la ceea ce urma să se întâmple. În clasa a X-a am fost clasat undeva la limita de a intra în lot 2, fapt ce m-a motivat foarte tare și speram că la Brăila, în anul următor, voi reuși să prind un loc în lot. Acest lucru nu s-a întâmplat, în ciuda faptului că m-am pregătit foarte bine, iar atunci am trăit cea mai mare dezamăgire a mea, motiv pentru care am decis atunci să nu urmez calea geografiei. Totuși, la Tg. Mureș, totul avea să se schimbe. Ȋn acest context, la premiere eram atât de emoționat, deoarece nu credeam că cea mai frumoasă perioadă din viața mea se încheie așa brusc. Ca la orice ONG, componența lotului este anunțată exact la finalul festivității de premiere, emoția atingȃnd cote înalte. Astfel, cu mare bucurie mi-am auzit numele strigat, eu fiind ultimul elev calificat în lot. Visul meu devenea realitate, căci urma să reprezint România la Olimpiada Internațională pentru Europa Centrală de Sud și Sud-Est.

Medalie de argint la Olimpiada de la Belgrad

Pregătirea pentru baraj sau pentru o etapă internațională nu este deloc asemănătoare cu pregătirea clasică pentru o olimpiadă națională, deoarece pregătirea nu constă neapărat în memorarea unor informații, ci în aplicarea unei gândiri critice și a unor aptitudini geografice, pe care să le utilizezi în rezolvarea subiectelor. M-am pregătit alături de profesorul meu de Geografie, Stancu Valentin. Dâmbovița este un județ care nu a mai avut niciodată un reprezentant în lot la geografie, așa că nu există profesori care să se ocupe special doar de aceasta. La Belgrad probele au fost foarte interesante și diversificate, am avut o probă teoretică scrisă, o probă practică outdoor și o proba practică indoor, alături de testul multimedia. Subiectele sunt foarte interesante și antrenante, dar, în același timp, cu un grad crescut de dificultate. Nu aș vrea să compar cele două competiții, pentru că în sufletul meu oricât de mult mi-a plăcut experiența de la Belgrad, tot ONG-urile rămân momentele care m-au format. La Belgrad, pot spune că mi-a plăcut contextul internațional în care am fost puși, iar faptul că am reușit să leg prietenii cu oameni care au o bază culturală diferită m-a făcut pe mine să realizez cât de ușor pot niște oameni necunoscuți să se înțeleagă, dacă au o pasiune comună. Voi folosi din nou celebrul citat foarte drag mie care spune că „Geografia unește oameni” și am realizat că așa este.

Susținere totală pentru îndeplinirea obiectivelor

Părinții mi-au fost alături tot timpul și m-au încurajat să merg pe această cale. Vreau să le mulțumesc că nu au încercat să mă abată de la acest parcurs care mi-a adus atât de multe momente frumoase. De asemenea, prietenii au fost tot timpul alături de mine și au avut tot timpul încredere că voi reuși, au fost lângă mine când am fost fericit, când am fost trist, iar pentru mine aceasta a contat cel mai mult. Un alt sprijin enorm l-am avut din partea profesorului meu din liceu, Stancu Valentin. El a fost omul care a crezut în mine, care m-a învățat să visez și să vreau mai mult. Cred că cel mai important lucru pe care l-a putut face a fost faptul că pe lângă profesor, mi-a fost un prieten bun. El este omul care m-a șlefuit, a văzut care sunt carențele mele și a încercat să le umple. Câteodată îmi reproșez faptul că nu am reușit să-I mulțumesc niciodată așa de mult cum mi-aș fi dorit, însă sunt convins că știe că îl apreciez enorm. Ce am apreciat tot timpul la domnul Stancu a fost faptul că nu m-a sprijinit doar pe calea geografiei, s-a asigurat să îmi construiască mie o stare de spirit bună, pentru că, până la urmă, acesta este cel mai important ingredient al succesului. Pe lângă muncă este nevoie de încredere, de liniște și de determinare pentru a ajunge acolo unde ți-ai propus.

O viitoare carieră geografică

Am ales Facultatea de Geografie în ultimul moment, deoarece a fost o alegere pe care am făcut-o cu inima. Ce voi face după facultate reprezintă un aspect la care nu mă gȃndesc atât de mult. Dacă în trecut îmi plăcea să am viața planificată până la cel mai mic detaliu, acum am învățat că viața este imprevizibilă, așa că o voi lăsa să mă surprindă. Variante sunt multe, dacă ar fi după mine aș avea zece job-uri deodată, însă nu se poate. Nu exclud o carieră în sistemul de învățământ, consider că geografia este o disciplină esențială. Mi-ar plăcea să fac un master în Global Affairs și să lucrez într-o instituție internațională și să mă ocup de probleme de geografie. Îmi doresc să urmez un doctorat, să fac cercetare. Îmi doresc multe, însă momentan nu știu care este alegerea bună pentru mine.

Pasiunea-cheia succesului

Vă încurajez să vă urmați visul indiferent de ce spun cei din jur. Este alegerea voastră nu a celorlalți. Dacă voi realizați că nu a fost alegerea bună, vă puteți reorienta oricând, însă eu cred că dacă pasiunea este mare, atunci toate vor veni de la sine. Avem o misiune importantă, respectiv aceea să demonstrăm cât de esențială este studierea geografiei în această lume din ce în ce mai dinamică, căci aceasta reprezintă actualitatea, iar tot ce ne înconjoară este geografia în toate formele sale.

Autor: Andrei BRISC


1 Ȋn cadrul ONG, Proba Teoretică Scrisă (PTS) este prima probă a Olimpiadei și are o pondere de 75%. A doua zi, după PTS, concurenții desfășoară o activitate pe teren, unde primesc diferite informații la prima vedere și sunt supuși unei analize practice a unor puncte de interes. După aceasta, elevii susțin Proba Practică Scrisă (PPS), ce deține o pondere de 25% din nota finală.

2 Ȋn urma probei scrise de baraj, primii 4 clasați se califică la Olimpiada Internațională de Geografie  (IGEO), iar locurile 5-8 se califică la Olimpiada Internațională pentru Europa Centrală de Sud și Sud-Est.

 

 

 

Subiect: Petre Angelo Andi-munca și perseverența lipsite de limite

Proba selectie olimpiada internationala

George 08.02.2022
Salut!

În ce consta proba de selectie a participantilor la Olimpiada Internationala de geografie? Exista vreo bibliografie pentru asa ceva?

Tpate cele bune,
George

Super

Ionuț 20.07.2020
Felicitări și succes!

Comentariu nou

Buletin informativ

Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ:

Contact

Contact

Andrei BRISC Zalau / Cluj-Napoca 0732606983 andrei.brisc01@gmail.com contact@geoandrei.com