Articolul lunii ianuarie 2021! Christian Schverin-de la olimpic national, la student in Londra

30.01.2021 17:33

Inceputul lui 2021 vine cu o poveste despre un fost olimpic la geografie, actualmente student la Geografie la University College London. Acesta a obtinut rezultate exceptionale la Olimpiada Nationala de Geografie (ONG) si a dorit sa aprofundeze in domeniu, prin decizia de a studia peste hotare, in cadrul unei universitati de prestigiu. Inca imi ramane intiparita in memorie clipa cand l-am vazut prima data pe Christian, respectiv la ONG Sibiu in 2016, atunci cand chiar obtinuse clasarea pe cea mai inalta treapa a podiumului.

 

Pasiune descoperita inca de la varste fragede

Geografia a reprezentat pentru mine o pasiune de cand ma stiu, avand de mic un glob pamantesc si harti ale lumii, pe care le studiam fara a stii macar sa citesc. Studiile gimnaziale le-am urmat la Scoala Gimnazială Pamfil Seicaru, iar cele liceale la Liceul Teoretic Traian Lalescu, profilul matematica-informatica bilingv engleza, ambele in Orsova. Facultatea am ales sa o fac in Marea Britanie, la departamentul de Stiintele Pământului, din cadrul University College London (UCL), degree-ul MSci Environmental Geoscience. Pe langa geografie, imi place sa ascult muzica, sa calatoresc, sa practic sporturi de iarna si sa urmaresc diferite competitii sportive, in special fotbalul. Cea din urmă pot spune ca m-a ajutat si la geografie, invatand multe orase din lume cu ajutorul echipelor de fotbal.

 

Rezultate deosebite la Olimpiade si Concursuri nationale

Primii pași făcuți in competițiile de geografie au început in gimnaziu, alaturi de doamna profesoara Mihaela Rascu. Prima competiție la care am participat an de an, din clasa a V-a pana in clasa a VIII-a, s-a intitulat ,,Un singur pământ” și a avut loc la nivel județean si interjudețean, luand mereu locuri fruntașe. In clasa a VII-a am avut ocazia sa particip la prima editie a Concursului National Terra, unde am reusit sa ma calific la etapa națională. In urmatorul an, in clasa a VIII-a am obtinut o prima calificare la ONG, desfasurata la Bacău in 2014, unde am obtinut un Premiu Special. Deși nu am fost foarte mulțumit de performanța mea, am reusit sa formez prietenii cu persoane cu aceeasi pasiune, care m-au ajutat prin discutii si sfaturi sa ma autodepasesc la editiile urmatoare. Astfel, in timpul liceului, cand profesoara mi-a fost doamna Anca Dragan, am obtinut Premiul al II-lea in 2015 la ONG Cluj, Premiul I in 2016 la ONG Sibiu, mentiuni MEN la ONG 2017 si 2018, din Oradea, respectiv Braila si Diploma de Consecventa pentru participarea la 5 ONG-uri. Pe langa ONG-uri, in clasa a IX-a am participat si la Sesiunea de comunicări, unde am obtinut un Premiu Special, in cadrul sectiunii de Geografie Fizica. Pe langa concursurile de geografie, am reusit sa ajung si la Olimpiadele nationale de fizica si lingvistica din 2012, respectiv 2017, obtinand un Premiu Special la cea din urma.

Dorinta imensa de a reprezenta Romania la o etapa internationala

Pot spune ca am fost mereu sprijinit atat de familie, cat si de profesori si prieteni pe parcursul olimpiadelor, fapt pentru care sunt foarte recunoscator si le multumesc. Singura nerealizare personala de la olimpiada a fost necalificarea la o etapa internationala. Cu toate acestea, nu regret timpul si efortul depus pregatirii pentru baraj, deoarece am reusit sa descopar multe informatii, idei si concepte care nu apar in manualele scolare. Pregatirea pentru o etapa internationala presupune aprofundarea geografiei in limba engleza, respectiv prin lecturarea unor manuale specifice, care nu se gasesc in orice biblioteca. In acelasi timp, consider ca studierea geografiei in limba engleza in cadrul ciclului liceal a constituit un avantaj semnificativ, avand in vedere ca acum studiez in Marea Britanie.

 

Decizia de a studia in Marea Britanie-o decizie inspirata

Am ales sa studiez in strainatate dintr-o ambitie personala de a ajunge la o universitate de prestigiu, dar si din curiozitatea de a experimenta o cultura noua. Procesul de aplicare este foarte usor la universitatile din Marea Britanie, necesitand doar un ,,personal statement”, asemanator unei scrisori de intentie, pe baza careia poti primi oferte de la universitati. Acestea contine in general diverse cerinte de note in bacalaureat sau la un examen de engleza, precum IELTS. Totusi, universitatile Oxford si Cambridge cer si un interviu sau un test. Desi initial am aplicat la Oxford, nu am reusit sa trec de interviu, in mare parte din cauza emotiilor. Astfel, am ajuns la a doua mea optiune: UCL.

Experienta de la UCL de pana acum este una foarte placuta. Accentul se pune pe teme/proiecte, iar in comparatie cu Romania, se fac mai putine cursuri si se predau mai putine ore pe saptamana, astfel avand mai mult timp sa punem in practica notiunile invatate la curs.

Cel mai mult mi-au placut practicile pe teren, unde am putut analiza tot ce invatasem din cursuri si teme. In primul an am studiat geologia din Cornwall si Dorset, in sudul Angliei, iar in al doilea am invatat sa cartam geologic in nordul Scotiei. Din pacate, din cauza pandemiei am ratat doua practici in Spania si o practica individuala de cartare geologica de 30 de zile in Italia/Elvetia. Cu toate acestea, departamentul a reusit sa creeze ,,practici virtuale” de foarte buna calitate. Anul acesta cursurile online sunt din nou de foarte buna calitate. Avand in vedere numarul mare de studenti internationali aflati pe multe fusuri orare, prezenta la cursurile online nu este obligatorie, toate fiind inregistrate si postate mai tarziu.

Deocamdata nu stiu inca sigur ce voi face pe viitor, existand multe variante atat intr-o cariera academica, cat si in ,,industrie”. Momentan sunt interesat in diverse ramuri: Volcanology, Hydrogeology, Climate Change, Planetary Science si Geospatial Data Science, incercand sa urmaresc oportunitati in fiecare ramura.

Un scurt remember al clipelor petrecute la ONG-uri

Daca esti foarte pasionat de geografie, urmeaza aceasta cale, indiferent de parerea celor din jurul tau. Conteaza foarte mult sa faci ceea ce iti place in viata. Pentru participantii de la olimpiada: incercati sa dati tot ce aveti mai bun si nu fiti speriati de esec. Cititi cat mai mult, cautati carti si surse noi de informatie si cereti sfaturi de la fosti participanti. Nu in ultimul rand, bucurati-va de momentele de la ONG, in special cand olimpiadele vor reveni in viata reala. In acest context, doresc sa felicit pe aceasta cale comunitatea de tineri geografi, care s-au mobilizat si au pus bazele unei olimpiade online- eONG. Momentele petrecute la ONG au fost printre cele mai placute din viata mea si nu le voi uita niciodata!

 

Subiect: Articolul lunii ianuarie 2021!

Niciun comentariu găsit.

Comentariu nou

Buletin informativ

Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ:

Contact

Contact

Andrei BRISC Zalau / Cluj-Napoca 0732606983 andrei.brisc01@gmail.com contact@geoandrei.com