Articolul lunii decembrie! Bogdan Petre, de la elevul olimpic, la mentorul olimpicilor
Dacă pȃnă acum v-aţi obişnuit doar cu prezentarea unor articole despre olimpici geografi, luna decembrie vine în premieră cu un articol despre un tȃnăr profesor de geografie, Bogdan Petre. Alegerea prezentării profesorului are rolul de a evidenţia rolul essential al cadrului didactic în modelarea viziunii geografice a tinerilor elevi. Să spunem că acesta nu este primul articol despre Bogdan Petre. Tȃnărul profesor, fost olimpic la geografie, a putut fi urmărit anul acesta în cadrul unui interviu la Ştirile PRO TV, în timp ce în ultimii ani a fost prezent la Mediafax, pentru rezolvarea subiectului Examenului de Bacalaureat. De asemenea, în perioada aceasta am avut şansa să îl vedem pe Bogdan Petre şi la TVR 2, căci a fost profesor la Teleşcoala, în vederea prezentării unor lecţii pentru tinerii ce urmează să susţină examenul maturităţii la geografie.
De la ciclul primar realizat în regim simultan, la Şcoala Doctorală ,,Simion Mehedinţi”
Primii ani de școală, respectiv clasele I-IV, i-am parcurs în regim simultan, la o structură care aparține de Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”. În regim simultan, adică doamna învățătoare era nevoită să predea, în același timp, elevilor de clasa I, a II-a, a III-a și a IV-a. Au urmat apoi gimnaziul și liceul, pe care le-am parcurs tot în localitate, respectiv la Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”, Măgurele, Ilfov. După examenul de Bacalaureat, am dat admitere la Facultatea de Geografie din cadrul Universității București, unde am fost admis la specializarea Geografia turismului, studii pe care le-am continuat cu programul de master Planificare teritorială și managamentul localităților urbane și rurale din cadrul aceleiași facultăți. Imediat după ce am susținut lucrarea de disertație cu titlul ”Probleme privind regenerarea urbană în sectorul 3 al Municipiului București”, am concurat pentru obținerea unui loc în cadrul Școlii Doctorale ”Simion Mehedinți”, aflată sub egida Facultății de Geografie, Universitatea București, iar astăzi sunt doctorand în anul III, cu teza ”Evoluția socio-economică a primului inel de așezări umane din jurul Municipiului București după anul 1990”.
Olimpic naţional la geografie
Geografia a fost pasiunea mea încă de mic copil. Așa cum spuneam, în clasele primare am învățat în regim simultan și încă din clasa I am luat contact cu Geografia, atunci când doamna învățătoare ținea ora pentru cei de clasa a IV-a. Cred că și acest lucru mi-a insuflat pasiunea pentru Geografie. În gimnaziu, am participat la primul concurs de Geografie (nu exista Concursul Terra pe atunci), în clasa a VI-a și am obținut un loc fruntaș. Era un concurs județean, ”Să cunoaștem harta”, care se desfășura în echipe de câte doi elevi. În clasa a VIII-a am participat la Olimpiada de Geografie și am reușit să mă calific la etapa națională, care s-a desfășurat la Satu Mare, în anul 2009. Pe parcursul liceului am continuat să particip la Olimpiadă și am reușit să mă calific la etapa națională în fiecare an, mai puțin în clasa a X a. Astfel, pe lângă ediția de la Satu Mare, am reușit să bifez și edițiile de la Târgoviște (2010), Craiova (2012), Târgu Jiu (2013). Cel mai bun rezultat la etapa națională l-am avut în clasa a XII-a, la Tg. Jiu, atunci când m-am clasat pe locul VI, obținând Mențiune.
Ȋn prezent, unul dintre cei mai apreciaţi tineri profesori de geografie din Romȃnia
Între timp, Geografia devenise o pasiune pentru mine, motiv pentru care m-am decis să-mi continui studiile la Facultatea de Geografie. Având la bază exemplele a doi profesori excepționali, domnul Cătălin Popa în gimnaziu și doamna Ștefania Cristescu în liceu, eram deja hotărât să le calc pe urme și deja știam că voi ajunge profesor de Geografie. Numai că, misiunea de profesor am îmbrățișat-o mai devreme decât credeam, întrucât pe parcursul studenției am predat în locul unde a avut loc formarea mea inițială – Liceul Teoretic ”Horia Hulubei”. Devenisem, astfel, coleg cu foștii mei profesori. A fost un sentiment copleșitor! În vara anului 2016, când deja devenisem licențiat în Geografie, am susținut examenul de titularizare, în urma căruia am fost repartizat la Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr” din București, unde predau și astăzi. Ȋn 2018 am avut oportunitatea să obţin Premiul I la Concursul Naţional ,,Şcoala altfel”, organizat de Ministerul Educaţiei, în urma coordonării Paradei de 9 mai-Ziua Europei, în cadrul Colegiului Național ”Gheorghe Lazăr” . În tot acest timp, am mai predat și la alte licee, precum Liceul Teoretic ”Ștefan Odobleja”, Colegiul Tehnic ”Dinicu Golescu”, ambele din București, însă în regim de ore suplimentare. Astăzi, pe lângă Colegiul Național ”Gheorghe Lazăr”, mai predau câteva ore și la Colegiul Național ”Matei Basarab” (acolo unde sunt titular) și la una dintre cele mai cunoscute școli private, și anume Olga Gudynn International School.
Realizări la olimpiadă nu doar ca elev, ci şi ca profesor
De ce profesor? Nu știu cum aș putea explica lucrul acesta cât mai clar! A fi profesor este, poate, cea mai frumoasă profesie din lume. Este minunat să poți modela sufletele și caracterele tinerelor generații, să îi vezi cum se dezvoltă și cum își construiesc preocupări frumoase. Eu, personal, mă simt împlinit știindu-mă profesor, iar în atâția ani de predat nu am simțit nici măcar o zi că merg la muncă. Legat de rezultate, de-a lungul anilor au fost câteva notabile. Țin minte că am sărit în sus de bucurie în momentul în care am avut primii mei elevi calificați la etapa națională a Olimpiadei de Geografie (ONG). De asemenea, tot prin intermediul elevilor de liceu am avut și o participare la etapa națională a Sesiunii de Comunicări Științifice, ediția de la Brașov. Și de la ONG și de la Sesiunea de Comunicări Științifice, elevii s-au întors la liceu cu Premii Speciale din partea Societății de Geografie din România. Cu elevii de la Olga Gudynn International School am participat la Concursul Terra, iar în urma participării una dintre eleve a obținut Premiul al III lea la etapa națională. Tot cu ei am participat la Concursul Interjudețean ”Terra – de la poveste la realitate”. Ȋn acelaşi timp, anul trecut am avut o elevă care a obţinut calificarea la etapa naţionala a Olimpiadei Interdisciplinare ,,Ştiinţele Pămȃntului”. Din neferice, din cauza pandemiei, etapa naţională a fost anulată.
Ce presupune predarea ,,Ştiinţei Lumii”
Care sunt calitățile pe care trebuie să le aibă un profesor de Geografie? Hmm! În primul rând, noi, profesorii de Geografie, trebuie să fim conștienți că materia pe care o predăm – ”Știința Lumii”, cum îmi place mie să o numesc – ne face să fim niște oameni norocoși. Ajungem în fața elevilor și le vorbim despre lucruri palpabile, despre situații concrete, cu care ei se pot confrunta în viața de zi cu zi. Pornind de la acest lucru, este de datoria noastră să-i ancorăm pe elevi în realitatea problemelor cu care se confruntă Terra și să-i facem să fie mai responsabili cu ei, cu semenii și cu mediul. Să-i facem pe elevii noștri să simtă cu adevărat că atunci când drumurile par a fi închise, par a se înfunda, Geografia îi poate duce acolo unde își doresc!
Autor: Andrei BRISC
Subiect: Articolul lunii decembrie! Bogdan Petre, de la elevul olimpic, la mentorul olimpicilor
Niciun comentariu găsit.
Comentariu nou
Buletin informativ
Înscrieți-vă la buletinul nostru informativ: